Zwolle deelt auto's

Autodelen is goed voor jou, voor je omgeving en voor je portemonnee !! Inloggen / Registreren

Ons concept

Ons concept

Je wilt auto's delen met bekenden

Strak plan! Want autodelen scheelt kosten en levert veel op: voor jou, de deelnemers en je omgeving. En het leuke is: je regelt alles onderling via deze site. Echt super simpel.
Ons concept gaat er van uit dat je auto deelt met je buren, vrienden, familie en kennissen. Mensen die je kent en de auto toevertrouwt.

Op deze pagina zetten we de ‘ins & outs’ voor je op een rijtje.

  • Autodelen veronderstelt deelnemers
  • Dit is hoe het werkt
  • En ook nog eens premiekorting op de verzekering
  • Een gebruikersovereenkomst opstellen
  • Probeer het uit op onze Probeerplaats

Tip: lees onze onze actuele handleiding.

Autodelen doe je met deelnemers

Het is het meest praktisch als alle deelnemers bij elkaar in de buurt wonen met het oog op parkeren. Je kunt de deelauto dan op een centrale plek zetten waar iedereen er gemakkelijk bij kan.
Om een deelgroep te vormen heb je minimaal één deelauto en twee personen nodig. Maar je kan ook meer auto's met meer personen delen. Je vormt een deelgroep via deze site. Als auto-eigenaar meld je je auto aan. Heb je geen auto, dan registreer je je gratis als deelnemer. Een auto-eigenaar kan je dan als deelnemer toevoegen aan zijn of haar deelauto(groep).

Dit is hoe autodelen werkt

Inloggen

Zorg dat je bent ingelogd op deze website.

Reserveren

Ga naar de pagina Reserveren om een auto van jouw groep te reserveren. Je kunt de reservering tot een half uur vooruit nog aanpassen, voor zover de andere reserveringen dat toelaten natuurlijk. Hierbij houd je zoveel mogelijk rekening met de wensen van de andere deelnemers en de voor de deelauto geldende overeenkomst.

Rittenadministratie

Als je met de deelauto op pad gaat dan houd je de gereden kilometers bij. Dit gebeurt met een schrift in de auto, maar het kan ook direct met je smartphone, tablet of laptop op de site gebeuren. Zorg dat voor vertrek de datum en tijd, je naam en de kilometerstand zijn ingevuld. Na gebruik vul je deze gegevens wederom in.

Kosten declareren

Eventuele kosten die je maakt met autodelen kan je zelf betalen of met de bankpas van de gezamenlijke bankrekening. Dit hang af van de afspraken die hierover zijn gemaakt.
Schrijf de kosten altijd in het schrift en vergeet niet de bon bij te voegen. Je kunt ook direct declareren op de website via een smartphone, maar dan moet je wel afspraken maken over de bon.
Als je een schrift gebruikt, voert een van de deelnemers periodiek alle afstanden en transacties in op de website. Meestal doet de eigenaar van de deelauto dit, maar die kan het ook een andere deelnemer toevertrouwen.

Kosten van de deelauto salderen

Op de website worden alle kilometers en declaraties van het autodelen bijgehouden. Hieruit destilleert de website de werkelijke kosten per kilometer. Alle kosten worden per kilometer aan deelnemers doorbelast en verrekend met de ingediende declaraties.

Stel, de totale kosten voor de deelauto in een maand zijn € 500
In die maand heb je € 100 bijgedragen maar slechts 10% van het totaal aantal kilometers gereden. Aan het eind van die maand is je saldo € 50 hoger geworden.
Een andere deelnemer heeft 60% van het totaal aantal kilometers gereden en € 200 aan uitgaven gedeclareerd. De werkelijke kosten van deze gebruiker zijn echter € 300 zodat zijn of haar saldo € 100 lager is geworden die maand.

Ook deelnemers die voor een vaste kilometervergoeding in de deelauto rijden, rijden op saldo en betalen in principe met declaraties.
De website verrekent dus automatisch alle declaraties met de kosten en houdt zo per deelnemer het saldo bij.

Alle kosten en gereden kilometers zijn altijd inzichtelijk voor de auto eigenaar zodat een te groot saldoverschil bijna niet voorkomt.

Autodelen geeft premiekorting op de verzekering

De verzekering van een particuliere deelauto vraagt om een speciale clausule omdat er meerdere bestuurders zijn.
Centraal Beheer Achmea geeft particulieren die hun auto delen 10% premiekorting op autoverzekeringen.
Dankzij het collectief van de Vereniging Gedeeld Autogebruik kan iedereen zijn schadevrije jaren en die van de andere deelnemers beschermen. Dit is een unieke verzekering die onderling autodelen mogelijk maakt en die alleen Achmea voor particulieren aanbiedt in Nederland. Bekijk eventueel de website van Centraal Beheer over particulier autodelen verzekeren via de Vereniging voor gedeeld autogebruik.
Ook de aanvullende dekkingen gelden voor alle deelnemers. Neem bijvoorbeeld de pechhulp die je kunt meeverzekeren. Deze verzekering staat op kenteken geregistreerd zodat alle gebruikers van een deelauto worden geholpen. Dit is bij de ANWB wegenwacht niet het geval. Daar ben je lid op naam en moet iedere deelnemer afzonderlijk lid worden voor deze dienst.
Het enige nadeel van deze verzekering is dat alleen de verzekeringnemer (de eigenaar van de deelauto) schadevrije jaren opbouwt. De overige deelnemers niet.
Om voor deze verzekering in aanmerking te komen, dienen alle deelnemers ingeschreven te staan bij de Vereniging Gedeeld Autogebruik. Dit lidmaatschap kost € 20 per deelnemer per jaar.

Lees voor meer info over verzekeren van deelauto's en over autodelen met bekenden op de site van de consumentenbond.
Wil je de premie berekenen voor jouw deelauto en/of de verzekering meteen afsluiten? Klik dan hier.
Als het mogelijk is de auto zakelijk te verzekeren is het hierboven genoemde lidmaatschap niet nodig.
Natuurlijk helpen wij je graag zodat je zorgeloos kunt gaan autodelen.

Een gebruikersovereenkomst opstellen

Bepaal of deelnemers mede-eigenaar van je auto worden of niet.
Als er meerdere eigenaren zijn, een maatschap dus, is een gezamenlijke bankrekening specifiek voor de deelauto raadzaam.
Leg deelafspraken vast in een gebruikersovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan periodieke betalingen, het afhandelen van schades en de plek waar de deelauto wordt geparkeerd na gebruik.
Klik hier om een voorbeeld overeenkomst voor particulieren te downloaden.
Klik hier om een voorbeeld maatschapsovereenkomst te downloaden.
Natuurlijk helpen wij je ook graag bij het opstellen van deelovereenkomsten.

Kennismaken met autodelen? Probeer het op de probeerplaats

We begrijpen dat autodelen een heel lang en theoretisch verhaal is en misschien lastig te begrijpen, maar in de praktijk werkt het heel eenvoudig. Daarom hebben we een demo-website ingericht zodat je ons concept kunt uitproberen. Hier kun je inloggen om auto's te reserveren, kosten te declareren en overzichten te bekijken.

Ga naar de Probeerplaats en log in als gebruiker 'deelnemer' met wachtwoord 'deelnemer'. Als deelnemer heb je beperkte rechten. Zo kun je alleen je eigen declaraties en overzichten bekijken. Je kunt ook eens als 'beheerder' met wachtwoord 'beheerder' inloggen. Dan kun je deelnemers beheren, alle reserveringen en declaraties muteren en alle overzichten bekijken.